• Osnovna škola "Mehmed Handžić"

 •   

  OŠ „Mehmed Handžić“ smještena je na teritoriji općine Ilidža, u mirnom porodičnom naselju Lužani na oko 4000 m2 dvorišta i 2500 m2 školskih prostorija.

   

  Škola je osnovana 18. 4. 2002. godine pod nazivom Osnovna škola „El-Manar“, kao privatna osnovna škola, a zvanično je počela sa radom 2. 9. 2002. godine.

   

  Prvobitni osnivač škole je Ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Amel i Nur“, sa kojom škola ima blisku saradnju. U međuvremenu, Osnivač škole je postao „Senabil“ d.o.o. koji je ujedno i Osnivač Ustanove „Amel i Nur“.

   

  Usluge odgoja i osnovnog obrazovanja škola pruža već 17 godina, a više od 250 maturanata je uspješno završilo svoje osnovno obrazovanje u ovoj ustanovi.

   

  Školske 2017/18. godine, škola mijenja naziv u Osnovna škola „Mehmed Handžić“, a naziv dobija po jednom od najznačajnijih bošnjačkih ličnosti s početka 20. stoljeća. Mehmed Handžić je za života propagirao važnost čuvanja tradicije uz praćenje napretka koji ide u korak s vremenom. Ovo su ujedno i dva osnovna načela koja su vodilja odgojno-obrazovnog rada škole.

   

  OŠ „Mehmed Handžić“ je autohtona bosanska škola, gdje su osnovne oblasti izučavanja bosanski jezik, matematika i informatika, ali gdje se najviše pažnje poklanja odgoju učenika. Iz naše škole mladi ljudi izlaze, prvashodno, kao karakterne osobe, a naravno, i kao učenici koji upisuju najbolje srednje škole.

   

  Školske 2020/21. godine školu pohađa 275 učenika od I do IX razreda.

   

  Vizija OŠ „Mehmed Handžić“ je moralan odgoj, jačanje identiteta i razvijanje navike cjeloživotnog učenja kod učenika.

   

  Misija OŠ „Mehmed Handžić“ je da na kreativan način inspirišemo učenike da sami otkrivaju svoje potencijale.

   

  Moto naših učenika je: „Mi smo odgovorni, puni poštovanja i uvijek dajemo sve od sebe“!   


   

 •  
 •  
 •  
Osnovna škola "Mehmed Handžić"
Hamze Čelenke br. 1. Lužani, Ilidža-Sarajevo
Tel: (033) 626-077   Fax: (033) 764-111
Mobitel: (062) 757-557
Email: info@osmh.edu.ba