• RAZREDNA NASTAVA
  Godine razredne nastave su temelj u obrazovanju, a učiteljice “majstori” koje taj temelj pažljivo kreiraju i grade. 

  Stoga, obrazovanju učenika u ranim razredima svi u OŠ “Mehmed Handžić” pristupamo maksimalno ozbiljno i posvećeno.

  Nastavni sadržaji u navedenom uzrastu učenika, prilagođeni su tempu usvajanja sadržaja za svakog učenika individualno i u skladu sa njegovim sklonostima i mogućnostima. 

  Iz svake nastavne oblasti koja se proučava postoji optimum koji svi učenici trebaju dostići.

  U toku jedne sedmice školskim rasporedom predviđeno je 35 nastavnih časova.

  Učenicima u razrednoj nastavi školski raspored je ispunjen redovnim časovima koji su propisani Nastavnim planom i programom i dodatnim časovima koji omogućavju kvalitetan cjelodnevni boravak učenika u školi.

  Redovni časovi – su časovi na kojima se realizuje nastava po Nastavnom planu i programu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo. Našim nastavnicima i učiteljima Nastavni plan i program je osnova uz pomoću kojeg se kod učenika razvijaju vještine potrebne za uspjeh u učenju i u životu generalno.


    


  Dodatni časovi osnovnih predmeta – su časovi na kojima učenici stečena znanja sa redovnih časova utvrđuju, nadograđuju, proširuju i produbljuju. Također, proučavaju se i neke druge oblasti koje obogaćuju učeničko znanje i oplemenjuju njihov karakter.

  U nižim razredima, od I do III razreda, učenici na dodatnim časovima završavaju i domaću zadaću, tako da kod kuće nemaju dodatnih školskih obaveza.

  Međutim, u cilju razvijanja radnih navika potrebnih za dalje školovanje, učenicima IV i V razreda postepeno se uvode dodatni zadaci za samostalan rad kod kuće, a shodno sklonostima i potrebama pojedinih učenika.

    


  Dodatni časovi neobaveznih predmeta – u sklopu ovih časova učenici razredne nastave imaju i časove iz drugih oblasti, kao što su:

  Cambridge program engleskog jezikaovaj program za cilj ima razvijanje konverzacijskih sposobnosti i pripremanje učenika za polaganje Cambridge ispita. Nastavnik koji vodi ovaj program, na kraju svake školske godine, interno testira učenike i roditeljima preporuči oficijelne ispite koji se realizuju u certificiranim centrima za polaganje Cambridge ispita.

  Arapski jezikkako je ovo drugi strani jezik u našoj školi, koji se izučava od V razreda, učenici ranijih razreda se za njega pripremaju već od II razreda kroz upoznavanje sa arapskim pismom, osnovnom terminologijom i poučnim pričama.  

  Sport – mi u OŠMH čvrsto vjerujemo da sa zdravim tijelom, koje se normalno razvija, kognitivno učenje je puno lakše. Također smo svjesni važnosti osobina poput kolegijalnosti, razumijevanja različitosti, sposobnosti prihvatanja pobjede i poraza i sposobnosti socijalizacije za sveobuhvatan razvoj djeteta. Stoga se učenici na ovim časovim, kroz igru, imaju priliku da se zdravo i uspješno razvijaju fizički, kognitivno i karakterno. 

  Odgojno-rekreativne aktivnostina ovim časovima učenici u relaksiranoj atmosferi i ugodnom ambijentu vrijeme provode pripremajući se za nastupe na priredbama, spravljajući čestitke za praznike i pripremajući ukrase za dom i školu. Ovdje učenička kreativnost i individualnost može doći do potpunog izražaja, a posebna pažnja se poklanja razvijanju pozitivnih karakternih osobina kod učenika.

  Čitanje – je jedan od projekata u našoj školi koji ima za cilj da potakne učenike da od malih nogu razvijaju kulturu čitanja. Kroz vrijeme provedeno u čitanju, učenici će svakako osjetiti mnoge koristi, od obogaćivanja rječnika do posjedovanja bezvremenskog znanja, a osim toga razvijat će i vizualne vještine te maštu. Odrastat će u više socijalno osjetljiva bića koja su svjesna svoje okoline i ljudi, te će svojim samopouzdanjem i primjerom biti uzor i povod mnogoj djeci da uvide koliko je čaroban svijet knjiga. Sveukupno gledano, djeca koja čitaju i uživaju u tome su djeca koja će mijenjati svijet.

    

   

 •  
 •  
 •  
Osnovna škola "Mehmed Handžić"
Hamze Čelenke br. 1. Lužani, Ilidža-Sarajevo
Tel: (033) 626-077   Fax: (033) 764-111
Mobitel: (062) 757-557
Email: info@osmh.edu.ba