•  

  PODUČAVANJE I PREPOZNAVANJE POZITIVNIH PRIMERA PONAŠANJA – 5P


  OŠMH – 5P” program je odgojni program fokusiran na podučavanju, prepoznavanju i nagrađivanju pozitivnih primjera ponašanja kod učenika.   

  Program je nastao iz težnje da učenici što više napreduju u odgojnom segmentu procesa školovanja,  inspirisan je idejom “takmičenja u dobru”,  prilagođen je uzrastu učenika i odvija se u dva segmenta – individualnom i kolektivnom.


    

   

  Prepoznavanje i nagrađivanje pozitivnih primjera ponašanja na individualnom nivou je ono što je zajedničko za sve uzraste učenika. Na dvosedmičnom nivou, na grupnom sastanku sa svim nastavnicima, svaki nastavnik javno pohvaljuje učenika koji se po nečemu posebno istakao u toku proteklog perioda, obrazlaže zbog čega je baš tog učenika odabrao, te ga nominuje za nagradu. Učenici za svaku nominaciju dobiju nagradu, a oni kojima se posreći na kolu sreće mogu osvojiti i neku od značajnijih nagrada, kao što su: ćevapi, pica ili palačinci za ručak, kvisko za test, dan bez uniforme i slično.

   

  U nižim razredima, svi uposlenici škole, svakodnevno, “školskim novčanicama” nagrađuju učenike koji učine nešto dobro i lijepo, a po čemu bi drugima mogli biti primjer u ponašanju. Učenici sakupljaju novac, te nakon dvije sedmice u školskoj Magazi mogu da kupe za sebe, druga ili drugaricu nešto od školskog pribora, igračku ili slatkiš.

   

     


  U segment kolektivnog nagrađivanja lijepog ponašanja, nastavnici imaju mogućnost da u toku svakog školskog časa, u zavisnosti od discipline i zalaganja koje su učenici pokazali, dato odjeljenje nagrade sa bodovima za lijepo ponašanje. Bodovi se zbrajaju na dvosedmičnom nivou, te odjeljenje koje je osvojilo najveći broj bodova bude nagrađeno.

   

  Primjeri nagrada za odjeljenje su izlet unutar Sarajeva, kvisko za cijeli razred, slobodan čas, druženje sa direktorom, palačinci za ručak, ručak po izboru učenika iz odjeljenja i sl.

   

  Pored ovih dvosedmičnih i mjesečnih nagrada, odjeljenje koje prvo sakupi 500 bodova, u određenom vremenskom periodu, biva nagrađeno izletom van Sarajeva ili nekom drugom ozbiljnijom nagradom, te preuzima Značku pobjednika 4P programa. Ta značka stoji na vratima odjeljenja do kraja narednog ciklusa sakupljanja bodova.

  Kroz ovaj odgojni pristup, svi uposlenici OŠMH kod učenika podstiču želju i razvijaju volju za lijepim ponašanjem, indirektno ih uče primjerima lijepog ponašanja, te kod njih razvijaju svijest da dobro ponašanje biva nagrađeno.

   

  Sve to radimo inspirisani krilaticom “Takmičite se u dobru”.

 •  
 •  
 •  
Osnovna škola "Mehmed Handžić"
Hamze Čelenke br. 1. Lužani, Ilidža-Sarajevo
Tel: (033) 626-077   Fax: (033) 764-111
Mobitel: (062) 757-557
Email: info@osmh.edu.ba